Ciri - Ciri Wanita Ahli Syurga !!


Impi Kan Diri Anda..Wanita Solehah..


Salam..Semua..
Hye sahabat blogger yang miyoo kasihi..dan cintai sekalian...Apa khabar anda sekalian? Harap dalam keadaan sihat waalfiat...dan selalu..berzikir..dan muhaisabah diri..mengingati Allah swt...


Ermm..mesti kau orang rase aneh ..dengan perwatakan miyoo..ni..yang berintraksi seperti ...para penceramah motivasi  sekalian..hoho..cehwah..miyoo..!!..Bukan apa ..miyo..saje..kan..! Ermm..nak tanya u all...??Adakah Wanita hari ini menepati cita rasa Allah swt ? ..(Tepuk dada tanya Iman..)..hoho...


Ni ..bukan nak..mengata atau mengupat..tak sama sekali yea...just renungan bersama..para ..sahabat sekalian....hari ini miyoo nak post ..kan tajuk berkaitan wanita ..saje..iaitu tajuk nya..' Ciri- ciri wanita Ahli syurga'..ermm menarikkan...Bukan semua wanita..hari ini menepati citarasa..Allah swt...malahan..makin ramai..yang tidak endahkan...nasihat daripada agama..! Adakah..ini satu..ini 1 perubahan ?? Tak sama sekali..!!...


So, Jika sahabat sekalian nak tau..lebih lanjut pasal wanita ahli syurga ni...jom baca..yeap..semoga...ia memberi hidayah dalam kehidupan kita sekalian ..isyallah....disamping...itu miyo tulis atau nak postkan entry ni..bukan ,..nak kata kat sapa sapa..k....ok la tak mau cakap banyak..jom baca..!!
Apakah Ciri-Ciri Wanita Surga

Apakah hanya orang-orang beriman dari kalangan laki-laki dan bidadari-bidadari saja yang menjadi penduduk Surga? Bagaimana dengan istri-istri kaum Mukminin di dunia, wanita-wanita penduduk bumi?

Istri-istri kaum Mukminin yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya tersebut akan tetap menjadi pendamping suaminya kelak di Surga dan akan memperoleh kenikmatan yang sama dengan yang diperoleh penduduk Surga lainnya, tentunya sesuai dengan amalnya selama di dunia.

Tentunya setiap wanita Muslimah ingin menjadi ahli Surga. Pada hakikatnya wanita ahli Surga adalah wanita yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Seluruh ciri-cirinya merupakan cerminan ketaatan yang dia miliki. Diantara ciri-ciri wanita ahli Surga adalah :

1. Bertakwa.
2. Beriman kepada Allah, Malaikat-Malaikat-Nya, Kitab-Kitab-Nya, Rasul-Rasul-Nya, hari kiamat, dan beriman kepada takdir yang baik maupun yang buruk.
3. Bersaksi bahwa tiada ilah yang berhak disembah kecuali Allah, bersaksi bahwa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadlan, dan naik haji bagi yang mampu.
4. Ihsan, yaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah, jika dia tidak dapat melihat Allah, dia mengetahui bahwa Allah melihat dirinya.
5. Ikhlas beribadah semata-mata kepada Allah, tawakkal kepada Allah, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap adzab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya, dan bersabar atas segala takdir-takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.
6. Gemar membaca Al Qur’an dan berusaha memahaminya, berdzikir mengingat Allah ketika sendiri atau bersama banyak orang dan berdoa kepada Allah semata.
7. Menghidupkan amar ma’ruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.
8. Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap hewan ternak yang dia miliki.
9. Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang mendhaliminya.
10. Berinfak, baik ketika lapang maupun dalam keadaan sempit, menahan amarah dan memaafkan manusia.
11. Adil dalam segala perkara dan bersikap adil terhadap seluruh makhluk.12. Menjaga lisannya dari perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah).
12. Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.
13. Berbakti kepada kedua orang tua.
14. Menyambung silaturahmi dengan karib kerabatnya, sahabat terdekat dan terjauh.


“ … dan barangsiapa taat kepada Allah dan Rasul-Nya, niscaya Allah memasukkannya ke dalam Surga yang mengalir di dalamnya sungai-sungai sedang mereka kekal di dalamnya dan itulah kemenangan yang besar.” (QS. An Nisa’ : 13). Wallahu A’lam Bis Shawab