10 JENIS SOLAT YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH S.W.T

Solat Itu Tiang Agama..


Salam..u all

Hye! Selamat pagi..hehehe??Sory yeap lama dah miyo tak upadate blog ini entah pe tau mungkin Malas..haha..kalau dah ada sifat malas gax ..susah kan nak dibuang..haha..maklumlah ore lakikan..haha.ok lah miyo bukan nak post entry hari bukan tajuk pasal Malas..yeap! Hari ini miyo nak post entry pasal Solat tau..tajuknya. jen jen..hehe suspen la plok miyo ni..ok la tajuk nya..."10 JENIS SOLAT YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH S.W.T.. masyallah..minta jauh la..kan ..harap solat yang kita tunaikan selalu diterima oleh Allah swt ..isyallah..bukan ?..solat ..banyak perkara la...untuk Allah terima solat kita..tau..kalau kau nak tau 10 solat tak terima oleh Allah..jom baca di bawah..yeap..semoga..dapat memberi panduan..dalam kehidupan kita..isyallah..apa tunggu lagi jom baca ..---->


Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahwa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.


2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.


3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.


4. Orang lelaki yang melarikan diri.


5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).


6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.


7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.


8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.


9. Orang-orang yang suka makan riba'.


10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah."
Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."