Tips : Penjagaan BlackBerry Agar Tidak Lembab Seperti Siput
BB..


Assalammualaikum..Hye..good morning..sahabat blogger..sekalian..ermm..hari ini miyo nak post kan entry pasal blackberry la..erm...Erm miyo ade sedikit tips..la..iaitu Penjagaan Blackberry Agar Tidak Lembap Macam Siput..ni semua info miyo dapat dari Kak Lysaa Chumel..Erm ..creadit to kak  Lysaa Chumel ..hehe :)

Haaa . Sebelum korang mula baca , Miyo ada nak tanya sedikit ni . Korang ada guna blackberry tak ni ?Sebab entry ni , khas untuk pengguna blackberry je . hikhik# Tak kisah lah , korang sendiri yang guna or mak bapak adik kakak abang pakcik makcik opah atok ke , kan .. huhu .

Kalau ada , share lah dekat diorang tips ni . Berguna sangat ! Miyo ada jugak try . Tapi tak semua . HEHE :)  Kalau ada yang nak share dekat blog pun boleh .

Oke . Miyo bagi tips ni agar BB tak lembab dan operasi tetap lancar dan stabil , kerana BB bukanlah handphone biasa tetapi sebuah Smartpohne Tips ini untuk semua jenis BB baik Curve , Bold , Torch mahupun Storm .


Jom usha Tips - Tips di bawah :

1.  Cuba korang usahakan tiap 2 -3 hari sekali , cabut bateri BB dan biarkan selama 1 - 2 minit . Ini berfungsi untuk membuang dan menghapuskan sisa - sisa file yang tidak terpakai akibat proses chatting mahupun browsing . 

2. Lakukan secara rutin Clear Log Event dengan cara tekan ALT + L G L G .. akan muncul dilayar hasil log , tekan logo menu BB , pilih Clear Log (jika bahasa Inggeris) atau bersihkan Log (jika Bahasa Malaysia) . Tekan Clear !

3. Lakukan juga secara rutin Cleanig Memory . Dengan cara , pilih Options , Security Options , Cleaning Memory . Tekan logo menu BB , pilih clean now !

4. Tiap 2 -3 hari sekali , lakukan Host Routing Table . Dengan cara , pilih Options , Advanced Options , pilih Host Routing Table , tekan logo menu BB . Pilih Register Now .

5. Ok . Dan setelah step ke 4 di atas ini , lakukan juga setiap 2 -3 hari sekali Diagnostic Test . Ini sangat penting ! Sebab inilah bukti apakah BB kita berhubung dengan operator , baik PIN , Register mahupun Email . Dengan cara , pilih Options , Mobile Network , lepas tu tekan logo menu BB , pilih RUN dan biarkan sampai proses berjalan completed .  Jika hasil proses ada yang NO , ulangai lagi agar hasil semua YES !

Ok..kau orang cuba..la..kalau jadi bagi tau miyo erk...all the best :)