10 SIKAP BURUK MANUSIA DICELA OLEH ALLAH SWT.


^_^Salam semua..dan Selamat pagi..
Hello...aik miyoo nape tiba tiba say 'Hello' abaikan yeap..haha..maaf u all....hye kau orang apa khabar..harap u all sihat walafiat..Erm....Eh kau orang miyo nak tanya sesuatu boleh taK??..Bukan ape miy0 terfikir la..adakah sikap kita sebagai hamba Allah swt..di sukai oleh Nya..renung- renungkan lah...tu..la...pada akhir zaman ni kan..ramai ..manusia yang berubah..dan banyak trajedi yang berlakukan...ish..


Selepas jew..solat subuh..ternampak..ilmu agama dalam buku itu...macam tak di sentuh..dan tak di baca..aiyaaa...dan miyoo terbaca la...tentang tajuk macam ni ...ini dia punya tajuk '10 Sikap Buruk Manusia Dicela Oleh Allah SWT'..erm selepas jew...baca miyo termenung laaa..terfikir...Adakah Amalan ku diterima oleh Allah...Ermm wallahualam..kan..yang penting itu semua kita serah kepada kuasa Allah.....Tapi kita sebagai manusia sentiasa bersyukur atas nikmat Allah yang diberi oleh Nya...tapi u all kenal ingt nak bersosial pon kenal tau Haram dan Halal..tau jangan pakat mai redah jew...silap pilih ..tak diberkati hidup..minta jauh la...kan selisih malaikat 44 kan..hehe bak kata orang tua tua..hehe...


ok la...kalau kau orang nak tau ..tentang 10 Sikap Buruk Manusia Dicela Oleh Allah SWT'..jom baca di bawah,.ni...semoga memberi kesan dalam kehidupan..isyallah..
SYEIKH Abdul Kadir Abdul Mutalib dalam buku tasauf Penawar Bagi Hati menjelaskan mengenai sepuluh celaan Allah kepada manusia akibat dari kelakuan dan tabiat manusia sendiri ketika menempuh kehidupan seharian. Sepuluh celaan itu berdasarkan sepuluh sikap yang lazim dilakukan manusia iaitu:


1. Gelojoh ketika makan

Dalam erti kata lain, seseorang yang kuat dan tidak bersopan ketika makan. Sikap ini juga meliputi maksud makan terlalu kenyang, menyediakan makanan dalam jumlah yang berlebihan, yang akhirnya membawa kepada pembaziran.
2. Banyak bercakap

Allah mencela manusia yang suka bercakap perkara yang sia-sia, fitnah memfitnah, umpat keji dan kata mengata kerana semua jenis percakapan itu menjurus kepada permusuhan dan perbalahan sesama manusia.


3. Suka marah-marah

Kemarahan boleh membuat seseorang itu bertindak di luar batas kemanusiaan. Perbuatan marah akan diikuti dengan maki hamun, mengherdik dan perkelahian yang boleh mengakibatkan kecederaan atau pembunuhan.


4. Hasad dengki

Seseorang yang bersifat dengki sanggup melakukan apa saja dalam bentuk kejahatan atau jenayah. Perbuatan menipu dan sanggup memusnah hidup orang lain adalah antara sifat keji yang lahir dari perasaan hasad dengki. Rasulullah bersabda: ‘Dengki itu memakan segala kebaikan’ (riwayat Muslim).


5. Kedekut & bakhil

Rezeki yang Allah kurniakan lebih suka disimpan hingga bertimbun banyaknya. Sifat kedekut menghijab (menutup) seseorang dari membelanjakan sebahagian dari hartanya ke jalan kebaikan termasuk menderma, membuat kebajikan kejalan Allah dan membantu orang yang memerlukan.


6. Bermegah-megah

Ia termasuk sikap suka status atau jawatan, gelaran dan menerima sanjungan.


7. Cintakan dunia

Terlalu menghambakan diri kepada perkara duniawi hingga melupakan tuntutan ukhrawi. Rasulullah bersabda: “Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun, dan beramallah kamu untuk akhirat seolah-olah kamu akan mati esok hari.” (riwayat Bukhari dan Muslim).


8. Ego atau sombong

Sifat membuat seseorang merasakan dirinya mempunyai kelebihan dalam banyak perkara dari orang lain hingga mereka lupa bahawa hanya Allah saja yang bersifat maha besar.


9. Ujub dan suka bangga diri

Perbuatan ini ada unsur megah dan sombong dengan kelebihan dan kepandaian yang dikurniakan Allah. Rasa bersyukur tidak ada lagi dalam diri kerana telah diselaputi perasaan ego.


10. Gemarkan pujian atau riak

Manusia jenis ini suka meminta dipuji dalam setiap perkara yang dilakukan. Sikap baiknya, jasa dan baktinya mahu dikenang sampai bila-bila. Ini jelas membayangkan bahawa sikap baiknya selama ini, tidak diiringi dengan kejujuran dan keikhlasan.


Sepuluh sikap yang dicela Allah ini, jika diamalkan, akan termasukdalam kategori melakukan dosa besar.